Când se montează anvelopele de iarnă si care sunt amenzile, sunt cateva aspecte care este bine sa fie clarificate.
De ce trebuie cunoscute aceste lucruri?
Deoarece multi posesori de vehicule interpreteaza oricare lege dupa bunul plac, dar neglijeaza faptul ca scrie destul de clar in Codul Rutier si anume, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, dar sunt obligatorii chiar şi în octombrie (sau în orice altă lună a anului) în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Ce nu se cunoaste in totalitate, este faptul ca dacă nu se detine si cauciuc de iarna pe roata de rezervă, posesorul vehicului va fi amendat, deoarece Legea in viguare a cauciucurilor prevede ca şi roata de rezervă să fie dotată corespunzător.În cazul în care şoferul a făcut pană şi este surprins pe un drum acoperit cu zăpadă sau polei cu un singur cauciuc necorespunzător, respectiv de vară, va fi amendat.
Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,”all seasons”.
Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești „mud” and „snow”, care înseamnă „noroi (nămol)” și respectiv, „zăpadă”.

Potrivit şefului Centrului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisar şef Ramona Dabija, Ordonanţa de Guvern 5/2011, cunoscută ca legea cauciucurilor de iarnă, prevede că obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.

Tot el a declarat ca în contextul schimbării bruşte a vremii, deşi legea prevede amenzi cuprinse între 9 şi 20 de puncte, poliţiştii rutieri nu vor sancţiona toţi şoferii care nu au cauciucuri de iarnă.
În situaţia de faţă au fost luate în considerare două categorii de şoferi. Din prima fac parte cei care au plecat în vacanţă şi care apucaseră să treacă la cauciucurile de vară. Aceştia vor fi îndrumaţi să rămână la pensiuni sau hoteluri, până în momentul în care starea carosabilului va permite deplasarea în condiţii de siguranţă. Nu la fel stau lucrurile şi în cazul celor care pleacă de acasă deşi cunosc condiţiile de drum. Aceştia sunt pasibili de amendă”, a declarat Dabija.

Amenda pentru șoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 și 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 810 și 1.800 de lei.
anvelope-iarna