Conditii impuse soferilor cu deficiente de auz

Condiţii impuse şoferilor cu deficienţe de auz pentru obţinerea sau reînnoirea permisului de conducere se schimbă, printr-un ordin al ministrului Sănătății.
Modificarea vizează o singură categorie de șoferi.

Mai exact, condițiile pentru obținerea permisului de conducere sau pentru reînnoirea acestuia se schimbă pentru solicitanţii care prezintă deficienţe profunde de auz. Aceștia sunt obligaţi să-şi echipeze maşinile cu oglinzi mai mari.

Ordinul 1049/2019 privind modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a fost publicat în Monitorul Oficial în această săptămână.
Potrivit noului act normativ, examinarea medicala pentru obtinerea permisului auto sau pentru schimbarea acestuia se face astfel:

a) candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevazute in grupele 1 si 2 sunt obligati sa efectueze un examen medical in scopul depistarii uneia sau a mai multor afectiuni prevazute in normele minime cuprinse in anexa;

b) candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligati sa efectueze examinarile medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere; ulterior, conducatorii auto sunt obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori permisul de conducere este reinnoit, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidații sau conducătorii auto din grupă 2 numai cu avizul unei unități de asistentă medicală autorizate. Se acordă o atenție deosebită examinării medicale, ținându-se seamă de posibilitățile de compensare.

Parametrii funcționali care trebuie să fie respectați în situația examinării medicale a candidaților și a conducătorilor auto din grupă 2 sunt: media pragurilor auditive pe audiogramă tonala în câmp liber pentru 500, 1.000, 2.000 și 4.000 Hz să fie mai mică de 40 db HL pentru fiecare ureche în parte și pentru fiecare ureche hipoacuzică cu corecție protetica adecvată.

În situația în care există limite medicale pentru reabilitarea hipoacuziei pentru una dintre urechi, condiția minima este să se respecte pragul maxim de 30 db HL în câmp liber, pentru urechea mai bună, cu corecție protetica adecvată.

Solicitanții care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadrați doar în grupă I, dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari.
conditii soferi oglinzi auto

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Posteaza comentariu