S-ar parea mai mult ca sigur ca in câţiva ani, şoferii nu mai pot circula cu masini ale caror motoare sunt diesel.
Anunţul deosebit de important a fost făcut la un eveniment internaţional despre îmbunătăţirea calităţii aerului.

Deja primarii din orasele Paris, Madrid, Atena si Mexico City au anunţat că, până în 2025, vor fi interzise maşinile diesel şi nici nu se va mai permite camioanelor să intre în oraşe.
Se cunoaste faptul că localitatea germană Hamburg a devenit primul oraş din Europa care a interzis parţial maşinile diesel, pentru a reduce poluarea.

Acest aspect al autorităţilor din Hamburg a apărut ca urmare a deciziei unui tribunal din Leipzig, cel care a stabilit că interzicerea accesului autovehiculelor diesel în centrul oraşului este legală, doar în anumite condiţii.
Există deja indicatoarele care interzic circulaţia pe străzile principale pentru maşinile diesel vechi, totodata oferind rute alternative.

Pentru unii, hotărârea celei mai înalte instanţe administrative din Leipzig că este legal ca oraşele să interzică motoarele diesel, nu  înseamnă altceva decât moartea lentă a motoarelor pe motorină.
Decizia va avea consecinţe profunde pentru milioane de şoferi şi mii de afaceri din Germania şi pentru întreaga industrie auto germană, esenţială pentru cea mai mare economie a Europei, scrie Deutsche Welle.

Iata ce a declarat comisarul european pentru piaţă internă şi industrie, Elzbieta Bienkowska, comisar european pentru piaţă internă şi industrie:
S-a terminat cu autovehiculele diesel. Cred că în câţiva ani acestea vor dispărea complet. Este o tehnologie care aparţine trecutului. Oamenii au realizat că nu vom avea niciodată maşini diesel complet curate, fără emisii de oxid de azot”.

Ce se va intâmpla cu aceste genuri de autovehicule în România si cât mai pot circula? Rămane doar să asteptăm şi sa aflăm.

vehicule-diesel